MIKÄ ON IOT?

Todennäköisyys törmätä termiin "IoT" on kasvanut dramaattisesti viime vuosina. Se saattaa pompata esiin työpaikalla, kahvipöydässä tai lehteä lukiessa. Mikä siis on tämä mystinen "IoT" ja miksi siitä puhutaan?

IoT (Internet of Things), eli esineiden internet, on yksinkertaisimmillaan konsepti "älyn" lisäämisestä mihin tahansa fyysiseen esineeseen tai asiaan. Tämä saadaan aikaiseksi lisäämällä esineisiin elektronisia komponentteja, ohjelmistoa, mittauslaitteita sekä yhteys tietoverkkoon, jonka kautta esineet voivat kommunikoida keskenään ja välittää dataa sinne missä sitä tarvitaan.

Nämä asiat voivat teoriassa olla mitä tahansa: pesukoneita, kahvinkeittimiä, autoja, vaatteita tai vaikka jätevesisäiliöitä. Yhtä lailla ne voivat olla myös maanviljelyssä käytettäviä kastelujärjestelmiä tai lentokoneiden suihkumoottoreita. Vuonna 2017 tällaisia verkkoyhteydellä varustettuja esineitä oli maailmanlaajuisesti vajaa 9 miljardia, mutta monet alan asiantuntijat arvioivat tämän luvun kasvavan noin 30 miljardiin jo vuoteen 2020 mennessä.


Ennen pitkää kaikista esineistä ympärillämme tulee tällä tavalla älykkäitä. Tämä herättääkin kysymyksen siitä, miksi haluaisimme että kaikki asiat ympärillämme kommunikoivat jatkuvasti keskenään? Mitä hyötyä siitä on meille?

Mitä jos sänkysi voisi kertoa aamulla kahvinkeittimellesi ja leivänpaahtimellesi että olet noussut ylös? Tai jos jääkaappisi voisi lähettää listan tarpeellisista ruokaostoksista puhelimeesi kun olet kaupassa? Mitä jos tulostimesi voisi itse tilata lisää mustetta ja paperia kun ne ovat lopussa? Mitä jos suojatietä lähestyvän lapsen silmälasit voisivat kertoa autollesi että lapsi ei ole huomannut lähestyvää autoasi?
Ennen pitkää kehitys johtaa todellisiin älykoteihin ja älykaupunkeihin, joissa energiankulutus, jätehuolto, logistiikka ja kuljetus ovat täysin optimoituja ja automatisoituja. Tällaisissa kaupungeissa työnteko tulee olemaan kaikille vapaaehtoista, joten ihmisillä on mahdollisuus halutessaan panostaa kaikki aikansa harrastuksiin, perheeseen tai itsensä kehittämiseen haluamillaan tavoilla.

MIKÄ ON SIGFOX?

Sigfox on ensimmäinen maailmanlaajuinen ainoastaan esineiden väliseen kommunikaatioon suunniteltu tietoverkko. Sen avulla miljardit esineet voivat lähettää ja vastaanottaa dataa ilman että niiden täytyy olla jatkuvassa yhteydessä verkkoon. Sigfox on myös optimoinut kommunikaation laitteiden ja Pilven välillä mahdollisimman energiatehokkaaksi ja mahdollistaa kaiken monimutkaisen ja tehoa vaativan tietojenkäsittelyn hoitamisen Pilvessä päätelaitteiden sijaan. Tällä tavoin Sigfoxia hyödyntävien laitteiden energian kulutus on ennennäkemättömän pieni. Monet Sigfoxin kautta kommunikoivat laitteet pystyvät toimimaan vuosia yksittäisellä paristolla. Päätelaitteet “nukkuvat” suurimman osan ajasta ja aktivoituvat vain kerätäkseen dataa tai lähettääkseen sitä.

Sigfox-verkko ja -teknologia on suunniteltu nimenomaan IoT sovelluksien tarpeita silmällä pitäen. Sigfox on äärimmäisen turvallinen ja luotettava sekä kustannus- ja energiatehokas. Radioverkon kantama on pitkä (avomerellä jopa 1000 kilometriä), läpäisykyky erinomainen ja kapasiteetti suuri. Kun tähän yhdistetään vielä kilpailijoita edullisemmat päätelaitteiden hinnat, voidaan todeta että Sigfox todellakin on tällä hetkellä paras siinä mitä tekee. Sigfox-verkko löytyy tänä päivänä jo 36 eri maasta ja kaikilta mantereilta, ja laajenee kovaa vauhtia. Sen alueella elää jo noin 600 miljoonaa ihmistä. Lisäksi se on edelleenkin maailman ainoa yhtenäinen ja operoitu IoT-verkkoteknologia. 

Haluatko lisätietoa?