MIKÄ ON IOT?
Todennäköisyys törmätä termiin "IoT" on kasvanut dramaattisesti viime vuosina. Se saattaa pompata esiin työpaikalla, kahvipöydässä tai lehteä lukiessa. Mikä siis on tämä mystinen "IoT" ja miksi siitä puhutaan?
IoT (Internet of Things), eli esineiden internet, on yksinkertaisimmillaan konsepti "älyn" lisäämisestä mihin tahansa fyysiseen esineeseen tai asiaan. Tämä saadaan aikaiseksi lisäämällä esineisiin elektronisia komponentteja, ohjelmistoa, mittauslaitteita sekä yhteys tietoverkkoon, jonka kautta esineet voivat kommunikoida keskenään ja välittää dataa sinne missä sitä tarvitaan.
Nämä asiat voivat teoriassa olla mitä tahansa: pesukoneita, kahvinkeittimiä, autoja, vaatteita tai vaikka jätevesisäiliöitä. Yhtä lailla ne voivat olla myös maanviljelyssä käytettäviä kastelujärjestelmiä tai lentokoneiden suihkumoottoreita. Vuonna 2017 tällaisia verkkoyhteydellä varustettuja esineitä oli maailmanlaajuisesti vajaa 9 miljardia, mutta monet alan asiantuntijat arvioivat tämän luvun kasvavan noin 30 miljardiin jo vuoteen 2020 mennessä.
Ennen pitkää kaikista esineistä ympärillämme tulee tällä tavalla älykkäitä. Tämä herättääkin kysymyksen siitä, miksi haluaisimme että kaikki asiat ympärillämme kommunikoivat jatkuvasti keskenään? Mitä hyötyä siitä on meille?
Mitä jos sänkysi voisi kertoa aamulla kahvinkeittimellesi ja leivänpaahtimellesi että olet noussut ylös? Tai jos jääkaappisi voisi lähettää listan tarpeellisista ruokaostoksista puhelimeesi kun olet kaupassa? Mitä jos tulostimesi voisi itse tilata lisää mustetta ja paperia kun ne ovat lopussa? Mitä jos suojatietä lähestyvän lapsen silmälasit voisivat kertoa autollesi että lapsi ei ole huomannut lähestyvää autoasi?
Ennen pitkää kehitys johtaa todellisiin älykoteihin ja älykaupunkeihin, joissa energiankulutus, jätehuolto, logistiikka ja kuljetus ovat täysin optimoituja ja automatisoituja. Tällaisissa kaupungeissa työnteko tulee olemaan kaikille vapaaehtoista, joten ihmisillä on mahdollisuus halutessaan panostaa kaikki aikansa harrastuksiin, perheeseen tai itsensä kehittämiseen haluamillaan tavoilla.